Les firmes osonenques Mecanitzats Muntada, Tallers Vilà i Manipulats de Fibra i Polièster Germans Fornell han fabricat els dos simuladors de vaixell de la Copa Amèrica de vela, amb realitat virtual, que hi ha al centre oficial de divulgació de la Copa Amèrica de Barcelona, a l’antic cinema Imax. El centre compta amb diferents elements interactius per fer arribar aquesta competició al gruix de la població.

L’antic cinema Imax del Port Vell de Barcelona s’ha convertit ara en un centre de divulgació de la 37a Copa Amèrica de vela que es farà a Barcelona entre els propers mesos d’agost i octubre.

Més enllà del vessant esportiu, amb els sis equips participants instal·lats i entrenant a Barcelona des del passat estiu, s’ha habilitat el centre oficial de divulgació perquè els visitants puguin viure l’emoció i l’adrenalina d’una regata de vela. És aquí on Telefónica, principal proveïdor tecnològic de l’espai, va contactar amb el copilot de ral·lis i mecànic manlleuenc Kini Muntada, que anys enrere ja havia fet un simulador de MotoGP amb Àlex Crivillé, perquè fes un simulador de veler amb realitat virtual. I Muntada no s’ho va pensar dues vegades i va buscar diferents socis per dur a terme el projecte, com per exemple Tallers Vilà, de Vic, i Manipulats de Fibra i Polièster Germans Fornell, de la Gleva.

Els dos simuladors que han fabricat ja estan instal·lats i a punt per a les delícies dels visitants. Aquesta vegada Muntada ha fet de coordinador del projecte. A diferència del simulador de MotoGP, pensat per als pilots del circuit, aquesta vegada és un producte pensat per al públic general. “La idea és que es pugui viure l’experiència de fer una regata, amb imatges reals. Fins i tot tenim la telemetria dels vaixells per experimentar el que és una regata de la Copa Amèrica.” El disseny de l’estructura i la fabricació ha anat a càrrec de Tallers Vilà. Segons el seu responsable, Pere Vilà, el procés ha estat complex. “Primer vam definir els moviments que ha de fer el vaixell, les càrregues que ha d’aguantar, l’espai que ha d’ocupar i buscar les formes dels vaixells originals perquè s’hi assembli el màxim possible.” El resultat final han estat dos simuladors de 6,5 metres de llarg i 2,6 d’ample en els quals hi poden pujar 10 persones. L’estructura està formada per dues grans peces: una base ancorada al terra que fa bascular el segon element, el vaixell. Compta amb quatre motors, tres d’ells verticals, que permeten fer tots els moviments a la plataforma: 45 graus als costats, 15 graus a davant i al darrere i fins i tot una derrapada lateral de 15 mil·límetres. Tot “per simular els possibles moviments que pot fer el vaixell”.

La simulació es completa amb unes ulleres de realitat virtual que “et permeten veure 360 graus”, afegeix Muntada. “Aquests vaixells tenen moltes oscil·lacions, moltes vibracions i per tant es busquen uns moviments no molt amplis, però ràpids. A Tallers Vilà s’han dissenyat els moviments però la seva aplicació es fa a través d’una programació informàtica que ha dut a terme una empresa del Vallès.

El tercer soci osonenc és Albert Tona, de Germans Fornell, on han fet tota la carrosseria amb fibra de vidre. “Un dissenyador ens va fer el model, ho vam portar a fresar amb poliuretà i partir d’aquí nosaltres vam preparar els models i fer els motllos. És ràpid de dir, però laboriós: has de laminar-ho i posar-hi les capes per aconseguir la forma que necessites.” També va ser en aquest taller de la Gleva que van idear un sistema de seients compacte i integrat per aconseguir un producte més ben acabat que ara ja només espera visitants.